16.05.2024

СИЕЛА Обучение - График за провеждане на обучение за работа с машина за гласуване

С оглед на осигуряването на машини за гласуване на предстоящите избори за членове на Европейски Парламент и за Народно събрание - 9 юни 2024 г., както и във връзка с Договор № 10/08.05.2024 г., сключен между ЦИК и „Сиела Норма“ АД, Ви предлагаме възможност за обучение за работа с машина за гласуване за членовете на секционни избирателни комисии (СИК). Обучението ще се проведе при следните параметри:

Форма на провеждане: Дистанционно обучение, посредством Microsoft Teams.

Дата на провеждане: 28.05.2024 г. (Вторник) от 18:00 ч.

Времетраене на обучението: 40 мин.

16.05.2024

РЕГИСТРАЦИЯ НА ЗАСТЪПНИЦИ И ЗАМЕСТВАЩИ ЗАСТЪПНИЦИ

РИК 10 - Кюстендилски уведомява политическите партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09.06.2024 г. в Десети изборен район -  Кюстендилски, че в срок до 17:00 часа на 08.06.2024 г. могат да подадат заявление за регистрация на лица като застъпници или заместващи застъпници.

Условията и реда за участие на застъпници на кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за  народни представители на 09 юни 2024 г. са регламентирани в Решение № 3280-ЕП/НС / 10.05.2024 г. на ЦИК.

Съгласно т. 3 от Решение № 3280-ЕП/НС / 10.05.2024 г. на ЦИК:

- едно лице може да бъде едновременно застъпник на кандидатските листи на една и съща партия/коалиция в двата вида избор;

- едно лице може да бъде застъпник на кандидатските листи само на една партия/коалиция, независимо дали е заявено за регистрация за един или за двата вида избор;

- в изборите за членове на Европейския парламент от Република България едно лице може да бъде застъпник на една и съща кандидатска листа на партия /коалиция в повече от един район, дори и да е регистрирано като застъпник на кандидатска листа на тази партия/коалиция и за другия вид избор.

В случаите, в които партия или коалиция желае да бъде регистрирано като застъпник на кандидатските й листи едно и също лице и за двата вида избор, може да го направи с едно заявление, в което изрично посочи и двата вида избор.

За регистриране на застъпници, се представя заявление по образец (Приложение № 91-ЕП и Приложение 92-НС от изборните книжа), подадено до 17:00 часа на 08.06.2024 г., към което задължително се прилагат:

Списък на лицата, предложени за регистрация като застъпници – на хартиен носител в един екземпляр и на електронен носител. Файлът следва да бъде във формат Excel, съдържащ трите имена и единен граждански номер на лицата по приложения образец.

Декларации от лицата, предложени за регистрация като застъпници (Приложение № 97-ЕП/НС  - Декларация от лицата, заявени за регистрация като застъпници (чл. 3, ал. 3, чл. 117, ал. 3 и чл. 120, ал. 3 във връзка с чл. 118, ал. 1, 2 и 3 ИК).

Пълномощно (в случай, че заявлението се подава от пълномощник).

Броят на застъпниците не може да бъде по-голям от броя на избирателните секции в съответния изборен район.

Заместващи застъпници се регистрират, за заместване на други, вече регистрирани застъпници, които не се явят в изборния ден или преди изборния ден заявят пред предложилата ги партия или коалиция, че не могат да се явят. Удостоверенията на заместените се анулират. Броят на предложените за регистрация заместващи застъпници не може да надвишава 1/3 от общия брой на избирателните секции на територията на изборния район. За регистрация на лица като заместващи застъпници, следва да бъде представено:

Предложение по образец (Приложение № 93-ЕП и Приложение № 94-НС от изборните книжа), подадено в срок до 17:00 часа на 08.06.2024г.

Списък на лицата, предложени за регистрация като заместващи застъпници (1 брой на хартиен носител и 1 брой на електронен носител във формат Excel по приложения образец).

Декларации от лицата, предложени за регистрация като заместващи застъпници (Приложение № 97-ЕП/НС  - Декларация от лицата, заявени за регистрация като застъпници (чл. 3, ал. 3, чл. 117, ал. 3 и чл. 120, ал. 3 във връзка с чл. 118, ал. 1, 2 и 3 ИК).

Пълномощно (в случай, че се подава от пълномощник).

Важно:  Да се използва САМО приложения файл в Excel формат за изготвяне на техническия носител на списъците!!!

Списък за регистрация на застъпници и заместващи застъпници в електронен формат, можете да свалите от тук.

Указания за въвеждане на данните за застъпници и заместващи застъпници:

Файлът се отваря с Excel (от версия Microsoft Office 2007 включително и нагоре). В зависимост от нуждата, се ползва една от двете страници – „ЗАСТЪПНИЦИ“ или „ЗАМЕСТВАЩИ_ЗАСТЪПНИЦИ“. Преходът от една в друга страница, става чрез кликване върху името на страницата в долната част на прозореца на Microsoft Excel.

Желателно е всяка партия/коалиция да преименува файла по подходящ начин. Представянето в РИК може да стане на оптичен носител CD/DVD, USB флаш драйв преносима памет.

Не се трият редове, не се вмъкват нови редове, не се променя форматирането на клетките.

Не се оставят празни редове, не се пишат други данни в клетките (квартал, телефон и др. подобни). При нужда и/или желание партиите и коалициите, могат да дописват вдясно извън таблицата забележки от произволен характер.

ВАЖНО!!! При ползване на други списъци, копирането в таблицата става НЕ чрез Paste (Постави, ако е на български), а чрез Paste Special – Values (Специално поставяне – Стойности), за да не се унищожи специалното форматиране на клетките с ЕГН-та (проверката на тяхната валидност). В случай на такова унищожаване, може да се копират само форматите от оригинала на таблицата на сайта.

Автоматичен цветен код на клетките с ЕГН:

ЧЕРВЕН фон – ЕГН-то е некоректно, с по-малко или повече цифри, с нецифров символ

СИН фон – ЕГН-то се повтаря в списъка

ЗЕЛЕН фон – само за заместващите застъпници – ЕГН-то на заместващия застъпник е сред ЕГН-тата на заместваните застъпници в този файл (има го в страницата „ЗАСТЪПНИЦИ“, а се предлага като заместващ в страницата „ЗАМЕСТВАЩИ_ЗАСТЪПНИЦИ“)

БЯЛ фон с черни букви – всичко е наред с ЕГН-то.

15.05.2024

Съобщение

НА ВНИМАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ!

ПРОМЕНИ В СЪСТАВA НА СИК

Промени в съставa на СИК, се налагат когато дадено лице, което е назначено в състава на секционна избирателна комисия, не може да участва при произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени на 09 юни 2024 г. За същото партията или коалицията, която го е предложила, следва да подаде необходимите документи до Районната избирателна комисия – Кюстендил, с което да се заяви, че желае да бъде освободено от състава на секционната избирателна комисия предложеното лице, като същевременно подаде ново лице. Към предложението е необходимо да се приложи пълномощно на изрично упълномощено от съответната ПП/Коалиция лице.

В случай, че се касае до технически грешки и дублиране на имена при подаване на списъците за членове на СИК от партиите или коалициите, и необходимостта от замяна на посочени дублираните членове на СИК, не е необходимо подаване на заявление от съответните лица, назначени за членове на СИК. В този случай е достатъчно съответната партия или коалиция, писмено да заяви необходимостта от замяна на сгрешените имена, предложени за членове на СИК с нови лица, които да бъдат назначени на тяхно място.
Партията или коалицията от партии от чиято квота се извършва промяната, чрез своите представители следва да подаде в РИК предложение, съдържащо номер на секция, три имена, ЕГН, длъжност и телефон на стария и на предложения член на СИК.

Промяната в съставa на секционна избирателна комисия, се взема с решение на РИК, с което се освобождава отказалият се или грешно посочен член и се назначава нов, по предложение на партията или коалицията от партии, от чиято квота се извършва промяната.

Таблица за ПРЕДЛОЖЕНИЕ за СМЯНА НА ЧЛЕНОВЕ в секционните избирателни комисии за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 г.

14.05.2024

Съобщение

Районната избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски публикува списък на секциите, в които ще се произведе машинно гласуване - общо 170 броя секции, можете да видите тук.

Изборният кодекс предвижда, че избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или машинно със специализирано устройство за машинно гласуване.

Гласуването със специализирано устройство за машинно гласуване, е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.

Избирател, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина.

Когато в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини.

14.05.2024

Съобщение

Адресите на избирателните секции за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени за 09 юни 2024 г., можете да видите тук.

10.05.2024

Разяснителна кампания относно предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Централната избирателна комисия предоставя дигитални, видео и аудио материали, които разясняват правата и задълженията на гражданите, сроковете, уседналост, адресна регистрация и други, свързани с гласуването за двата вида избори.

Избори за членове на Европейски парламент от Република България през юни 2024 г.

Кой може да гласува за Народно събрание в изборите на 9 юни 2024 г.

Кои български граждани имат право да гласуват за членове на Европейския парламент на 9 юни 2024 г.

Гласуване по настоящ адрес в изборите на 9 юни 2024 г.

Гласуване на избиратели с увреждания в изборите на 9 юни 2024 г.

01.05.2024

Съобщение

Във връзка с предстоящите празнични дни 03.05.2024 г. /Петък/ и 05.05.2024 г. /Неделя/ РИК – 10 КЮСТЕНДИЛ,

 УВЕДОМЯВА всички партии и коалиции, желаещи да подадат документи за регистрация за изборите на 09.06.2024 г., да позвънят на дежурните членове на РИК, които ще се отзоват на място и ще приемат документите ВИ, както следва:

  1. На 03.05.2024 г. /Петък/ от 09:00 ч. до 17:00 ч.

                       Членове на РИК: Евелина Нешева тел. 0894 643 216

                          Огнян Иванов тел. 0988 809 163

 

  1. На 05.05.2024 г. /Неделя/от 09:00 ч. до 17:00 ч.

                        Членове на РИК: Евелина Нешева тел. 0894 643 216

                                                       Ралица Христова тел.0898 592 550

25.04.2024

Съобщение

Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски, приема документи за регистрация на кандидати за народни представители в изборите на 09 юни 2024 година до 17:00 часа на 07.05.2024 г. включително, всеки календарен ден в сградата на читалище „Братство 1869“, гр. Кюстендил, ул. "Патриарх Евтимий“ № 18, ет. 2-ри.

Краен срок за подаване на документите за регистрация на кандидатските листи до 17:00 часа на 07.05.2024 година включително /не по–късно от 32 дни преди изборния ден/.

Когато при проверка на представените документи се установят непълноти или несъответствия, Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски дава незабавни указания за отстраняването им в срок до три дни от съобщаването, но не по-късно от крайния срок за регистрация – до 17:00 ч. на 07 май 2024 г.

Съгласно Решение № 3120-НС от 19 април 2024 г. на Централна избирателна комисия:

Регистрирането на кандидатските листи на партии и коалиции се извършва след представяне на предложение от съответната партия или коалиция с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидатите за народни представители (Приложение № 65-НС - Декларация от член на ИК - чл. 153, ал. 4, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 3, ал. 3 и чл. 243 ИК). Предложението се подписва от лицата, представляващи партията или коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица. Към предложението партията или коалицията прилага:

а) заявление – декларация по чл. 255, ал. 1, т. 3 ИК от всеки кандидат, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия или коалиция, че отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията и по чл. 254, ал. 1 ИК, че е предложен за регистриране само от една партия или коалиция, както и че отговаря на изискванията на чл. 3, ал. 3 ИК (Приложение № 66-НС - Заявление-декларация кандидат - чл. 255, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 3, ал. 3 ИК);

б) пълномощно от лицата, изрично упълномощени да представляват партията или коалицията пред РИК в случаите, когато предложението и документите се подписват и/или подават от упълномощени лица;

в) списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на кандидатите на USB флаш памет в Excel формат.

Регистрирането на независими кандидати, предложени от инициативни комитети се извършва след представяне на предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидата за народен представител (Приложение № 64-НС - Предложения от ИК за регистрация на независим кандидат в РИК - чл. 255, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 257 ИК). Предложението се подписва от лицето, представляващо инициативния комитет. Към предложението се прилагат:

а) списък с имената, единния граждански номер, постоянния адрес и саморъчен подпис на най-малко едно на сто, но не повече от 1000 избиратели с постоянен адрес на територията на изборния район, подкрепящи регистрацията на независимия кандидат. Подписите се полагат пред член на инициативния комитет (Приложение № 63-НС - Списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на независим кандидат - чл. 257 ИК). Членът на инициативния комитет, пред когото избирателят е положил подписа си в списъка, обработва и предоставя личните данни на избирателите при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни и носи отговорност като администратор на лични данни по смисъла на чл. 4, т. 7 от Регламент (ЕС) 2016/679.

Всеки избирател може да участва само в един списък. Списъкът се предава на хартиен носител и в структуриран електронен вид на технически носител. Формата и начинът на представяне на структурирания електронен вид на списъка са определени с Решение № 3047-НС от 9 април 2024 г. на ЦИК. Последователността на вписване на избирателите в списъка на хартиен носител определя поредността на вписване в списъка на технически носител.

б) заявление-декларация по чл. 255, ал. 1, т. 3 ИК от независимия кандидат, че е съгласен да бъде регистриран от предложилия го инициативен комитет, че отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията и по чл. 254, ал. 4 ИК, че е предложен за регистриране само от един инициативен комитет и само в един изборен район, както и че отговаря на изискванията на чл. 3, ал. 3 ИК. (Приложение № 66-НС - Заявление-декларация кандидат - чл. 255, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 3, ал. 3 ИК).

Районната избирателна комисия в Десети изборен район Кюстендилски, обръща внимание на политическите партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г., че следва да представят данните на кандидатите включително и на електронен носител, в структуриран вид във формат EXCEL в следната форма:

Файл във формат EXCEL със структуриран вид във формат EXCEL.

21.04.2024

Съобщение

Районна избирателна комисия в Десети изборен район - Кюстендилски започва да приема документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за Народни представители на 09 юни 2024 г. всеки календарен ден в сградата на читалище "Братство 1869", гр. Кюстендил, ул. "Патриарх Евтимий“ № 18, етаж 2-ри.

Краен срок за подаване на документи (Приложение № 57-НС от изборните книжа - Заявление за регистрация на ИК в РИК – чл. 152, т. 2 и чл. 153 във връзка с чл. 151, ал. 1, ал. 2, т. 1, ал. 4 и 5 ИК) за регистрация на инициативен комитет е 17:00 часа на 29.04.2024 година, включително.

Съгласно Решение № 3118-НС от 19 април 2024 г. на Централна избирателна комисия за регистрирането си инициативният комитет представя заявление за регистрация (Приложение № 57-НС), подписано от всички членове на инициативния комитет, не по-късно от 17:00 часа на 29 април 2024 г. (40 дни преди изборния ден).

Заявлението за регистрация се подава от лицето, представляващо инициативния комитет.

В заявлението за регистрация на инициативния комитет се посочват:

а) имената, единният граждански номер и постоянният адрес на членовете на инициативния комитет;

б) имената, единният граждански номер и адресът на независимия кандидат за народен представител;

в) искане за регистрация на инициативния комитет за участие в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

г) адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес и лице за контакти.

Към заявлението за регистрация инициативният комитет представя:

а) решение за създаване на инициативния комитет и решение за определяне на лицето, което да го представлява;

б) нотариално заверени образци от подписите на лицата, участващи в инициативния комитет;

в) декларация по образец (Приложение № 58-НС - Декларация от член на ИК - чл. 153, ал. 4, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 3, ал. 3 и чл. 243 ИК), подписана от всеки член на инициативния комитет, че отговаря на изискванията на чл. 243 ИК и че няма да обработва и предоставя личните данни на включените в списъка за подкрепа на независимия кандидат лица за други цели, освен предвидените в ИК;

г) банков документ за внесен депозит по чл. 129, ал. 1, т. 2 ИК;

д) удостоверение за банкова сметка на името на лицето, представляващо инициативния комитет, която ще обслужва само предизборната кампания ;

е) имената и длъжностите на лицата, които ще отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност на инициативния комитет, свързани с предизборната кампания;

ж) списък на членовете на инициативния комитет, представен на технически носител – USB флаш памет в Excel формат.

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 81-ЕП/НС / 16.05.2024

    относно: Поправка на техническа грешка на Приложение 1 към Решение № 78 -ЕП/НС от 14.05.2024 г. на Районна избирателна комисия Десети изборен район – Кюстендилски

  • № 80-ЕП/НС / 16.05.2024

    относно: Промяна в състава на членовете на СИК на територията на община Дупница, област Кюстендил при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 година

  • № 79-ЕП/НС / 14.05.2024

    относно: Относно одобряване на графичния файл на образец на бюлетината за народни представители, при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 г.

всички решения